Kompanije

Kompanije koje su ostavile trag u računarskoj istoriji

1847
Siemens AG

Simens

Siemens AG je svjetska konglomeracija koju je 1847. osnovao njemački izumitelj Werner von Siemens. Osnovana je u Berlinu a sadašnje sjedište (od 1949.) je u Minhenu.
Najpoznatija je po aparatima za domaćinstvo i telekomunikacijskim uređajima, a u novije vrijeme i po lokomotivama. Siemens je jedna od najvećih i po tradiciji najstarijih kompanija na svijetu, sa oko 440 hiljada zaposlenih u preko 190 zemalja.


1878
General Electric Corporation/GE

GE korporacija

Američki multinacionalni servisno proizvodni konglomerat, osnovan u New Yorku sada sa sjedištem u Bostonu. Jedna od najvećih kompanija na svijetu, 13. najveća firmau SAD-u prema bruto prihodu, zapošljavala je 2020 174.000 radnika.
Od prvobitne proizvodnje električne energije, izrasla u korporaciju koja se i dalje bavi proizvodnjom energije, ali i proizvodnjom elektronskih komponenti, naročito proizvodnjiom specijalizovanih proizvoda u zahtjevnioj namjenskoj i avio industriji.


1888
IBM / International Business Machines

Američka firma pionir i dugo vremena najveća (danas jedna od većih i vodećih) računarska firma osnovana 1888., a kao korporacija je ustanovljena 1911. Sjedište: Armonk.
IBM je jedna od 30 firmi uključenih u Dow Jones Industrial Average i jedan od najvećih svjetskih poslodavaca, s više od 345.000 zaposlenih u 2020. godini.


1892
Kodak / Eastman Kodak Company
Kompanija osnovana 1892., dio istorije fotografije danas proizvodi hardver, softver, potrošni materijal i usluge prvenstveno kupcima u komercijalnoj štampi, pakovanju, izdavaštvu, proizvodnji i zabavi

Kompanija Kodak

Američka multinacionalna kompanija za proizvodnju koja je bila lider u proizvodnji fotografske opreme i materijala. U svijetu računara bila je prepoznatljiva po proizvodnji digitalnih fotoaparata i pripadajuće opreme, kao i injek džet štampača.
Snimanje slika je bila primarna misija u cijeloj Kodak-ovoj istoriji, ali 2012. godine podnio je zahtjev za bankrot i najavio da više neće proizvoditi digitalne fotoaparate i neke druge proizvode za digitalnu obradu slika.

1896
TBC / Tabulating Machine Company


Kompanija za proizvodnju tabulatora

1896. godine Hollerith (vidi) osniva firmu TBC za proizvodnu tabulatora, baziranih na bušenim karticama (vidi). 1924. pristupa CTR holdingu (preteči IBM-a). Ime je u okviru holdinga zadržala do 1933. kad i CTR postaje dio IBM.
U TBC-u definisan i uspostavljen razvoj bušenih kartica 1886. postavio je industrijski standard za sljedećih 80 godina tabelarnog i računarskog unosa podataka.

1925
Bell Labs / Bell Telephone Laboratories Inc. /AT&T Bell Laboratories

Bel laboratorije

Bell Labs ili Bell Telephone Laboratories Inc. i jedno vrijeme AT&T Bell Laboratories ime za nezavisni razvojni laboratorij američke telekomunikacijske firme United States Bell System.
Bell Labs kao privatni laboratorij uspio je napraviti zavidne pomake na mnogim poljima, no najzapaženija područja su: računarstvo, elektrotehnika, matematika, fizika. Osnovan je 1925. kao partnerski laboratorij firmi AT&T i Western Electric.


1926
Packard Bell Electronics Inc.
Pakard Bel

Packard Bell je počeo 1926. godine kao kompanija za proizvodnju radio-aparata i opstala u proizvodnji različitih segmenata elektronike do 1985. Tad je Beny Alagem otkupio brend i nastavio da posluje uglavnom na tržištu PC računara.
Devedesetih je Packard Bell računari bio treći prodavač PC-ija (iza IBM-a i Compaq-a).


1927
JVC / Japan Victor Company
Now: JVCKenwoodDžiViSi
Sada: DžiViSiKenvud

Japanski brend u vlasništvu korporacije JVCKenwood. Osnovana 1927. godine, kompanija je najpoznatija po predstavljanju prvih japanskih televizora i razvoju video rekordera VHS sistema.
Od 1953. do 2008. Matsushita Electric Industrial Co. je bila većinski vlasnik JVC-a. Godine 2008. JVC se spojio sa Kenwood Corporation i stvorio JVCKenwood.
Prema konsolidovanom izvještaju u martu 2022. u svojim podružnicama širom svijeta korporacija je zapošljavala 16,585 radnika i imala prihod od 274 milijardi JPY (izvor: https://www.jvckenwood.com/en/corporate/outline.html)
1928
Motorola, Inc.

Motorola

Američki proizvođač bežičnih komunikacija i elektronskih sistema. Godine 2011. podijelila se u dvije kompanije: Motorola Mobility i Motorola Solutions. Njegovo sjedište nalazi se u Schaumburgu, Illinois.
Tokom 1980-ih i ranih 90-ih njegovi mikroprocesorski čipovi, serija MC680x0, korišćeni su u svim ranim Apple računarima i na računarima radnih stanica Sun Microsystems, Inc., i Silicon Graphics, Inc.


1938
Samsung

Samsung je je južnokorejski multinacionalni proizvodni konglomerat sa sjedištem u gradu Samsung, u okolini Seoula, Južna Koreja. Sastoji se od brojnih povezanih poduzeća. Samsung je osnovao Lee Byung-chul 1938. kao trgovačku firmu.
Samsung je ušao u elektronsku industriju kasnih 1960-ih. Samsung Electronics je jedna od vodećih svjetskih IT firmi, proizvođač potrošačke elektronike i čipova; a Samsung Heavy Industries je bio drugi najveći brodograditelj na svijetu.


1939
HP / Hewlett-Packard Company

Hjulit Pakard

Jedna je od najvećih tehnoloških kompanija svijeta i ima podružnice u gotovo svim zemljama svijeta. Sjedište firme je u Pallo Altou u Kaliforniji, a ima i posjeduje i prostor bivšeg Compaq (vidi), u Houstonu, Texas.
HP razvija i proizvodi računare, memorije, mrežnu opremu, štampače, mjerne uređaje i pruža programsku podršku i servis za tu paletu proizvoda.


1946
Sony Corporation

Korporacija Soni

Soni je japanski konglomerat multinacionalnih korporacija koji ima sjedište u Tokiju. Osnovali su ga Masaru Ibuka i Akio Morita 1946. godine. Danas je najveći tehnološki i medijski konglomerat u Japanu
Jedan od najvećih svjetskih proizvođača potrošačkih i profesionalnih elektronskih proizvoda, automatike, robotike inajveća kompanija za konzole za video igre i najveći izdavač video igara.


1951
TI / Texas Instruments

Teksas instruments

Američka kompanija sa sjedištem je u Dallasu Texas, i poznata je po komercijalnoj proizvodnji poluprovodnika i računara. Po veličini je treća firma u svijetu po proizvodnji poluprovodnika iza: Intela i Samsunga.
Više nego slavna istorija iz koje se izdvaja:
1954. - TI komercijalno proizvodi prvi silicijumski bipolarni tranzistor


1957
Fairchild Semiconductor International, Inc.


Ferčajld poluprovodnici

Ferčajld poluprovodnici bila je američka fabrika za proizvodnju poluvodiča sa sjedištem u San Joseu u Kaliforniji . Osnovan 1957. pionir u proizvodnji tranzistora i integrisanih kola. 1968 proizvela je prvi komercijalni operacioni pojačavač μA-709.
Schlumberger je kupio firmu 1979. i prodao je National Semiconductoru- 1987. Fairchild je ponovno izdvojen kao nezavisna firma 1997.
2016. Fairchild je kupio ON Semiconductor.

1960
Teradyne

Teradin

Američka kompanija, proizvođač automatske testne opreme, osnovana 1960. sa sjedištem u North Readingu, Massachusetts. Jedan od najvećih svjetskih proizvođača SOC (system-on-a-chip) tj. kompletnih elektronskih sistema na jednom integrisanom kolu.
Sem testne opreme i poluprovodnika, Teradyneov posao industrijske automatizacije sastoji se od univerzalnih robota i mobilnih industrijskih robota. 2020. Teradyne je imao prihod od 3,1 milijarde dolara i zapošljavao je 5.500 ljudi širom svijeta.


1967
Nokia

Nokia je finska firma, jedan od najvećih svjetskih proizvođača telekomunikacijske opreme. Sjedište firme je u gradu Espoo, susjednom gradu Helsinkija.
Od kasnih devedesetih pa sve negdje do 2011. godine Nokia je bila vodeći svjetski proizvođač mobilnih telefona.
Nokijin je odjel za mobilnu telekomunikaciju 2013. kupio Microsoft.


1968
Intel

Intel

Intel je osnovana 1968. od strane nekolicine vrhunskih stručnjaka koji su ranije radili u Ferčajld kompaniji. Proizvodi x86 serije mikroprocesora , koji se nalaze u većini PC računara.
Intel je bio presudan za uspon Silicijske doline kao centra visoke tehnologije.


1974
Foxconn / Hai Precision Industry Co.

FoksKon

Firma koja zapošljava više od 1,2 MILIONA radnika. Hai Precision Industry Co., poznatiji kao Foxconn. Primarna djelatnost je proizvodnja elektrotehnike po ugovoru.
Tajvanska multinacionalna kompanija za proizvodnju elektronike i računarskih komponenti. Blisko surađuje s takvim američkim firmama kao što su Apple, Sony, Microsoft i Intel, tako da je većina proizvodnje na Tajvanu, a razvoj u Americi.


1975
Apple computer

Epl

Apple Inc. je multinacionalna firma sa sjedištem u Silicijskoj dolini u gradu Cupertino, specijalizirana za potrošačku elektroniku, softver i online usluge. 2021. imala je prihod od 365,8 milijardi US$, a procjenjena je kao najvredniji brend na svijetu.
Steve Jobs i Steve Wozniak ("dva Stevea") su u garaži osnovali kompaniju za prodaju hobi računara. Džobs je bio idejni incijator i organizator, a Woznijak je bio zadužen za tehnološka i tehnička rješenja.


1975
Microsoft Corporation

Korporacija Majkrosoft/ Mikrosoft

Majkrosoft je američka multinacionalna tehnološka korporacija koja proizvodi računarski softver , potrošačku elektroniku , personalne računare i povezane usluge. Osnovali su je Bil Gejts i Pol Alen 1975.
Najpoznatiji softverski proizvodi su linija operativnih sistema Microsoft Windows, paket za kancelarijsko poslovanje Microsoft Office, te internet pretraživač Edge (ranijje Internet Explorer).


1976
USR / U.S. Robotics, Inc

Proizvođač elektronskih komponenti osnovan 1976. pri Univerzitetu u Čikagu. Iz svog prvog sjedišta na Lincoln Avenue u Čikagu, kompanija je predstavilaprvi komercijalni kompjuterski modem, koji je komunicirao brzinom od 0,3 kilobita u sekundi.
Do sredine devedesetih uspješno poslovala na tržištu modema zahvaljujući pionirskom ugledu. 1995. predstavila prve modeme od 56 kilobita u sekundi,da bi iste godine bila kupljena od Palm, Inc.


1981
Quarterdeck Office Systems / Quarterdeck Corporation - QDEK


Quarterdeck Office Systems, kasnije Quarterdeck Corporation bila je američka softverska kompanija osnovana 1981.
Njihovi najpoznatiji proizvodi bili su Quarterdeck Expanded Memory Manager, DESQview, CleanSweep, DESQview/X, Quarterdeck Mosaic, Manifest i Partition-It.
1989. Quarterdeck je razvio softverski paket koji je dozvoljavao višestruke prozorske PC aplikacije pod MS-DOS-om.
Loše snalaženje u GUI i Windows okružejnu su kompaniju dovele do ivice propasti i 1998. Quarterdeck je kupio Symantec (kompanija Norton Utilities).
1985-1994
Amiga / Commodore Amiga

Amiga Komodore

Amiga je naziv za familiju računara koje je proizvodila američka firma Commodore, od 1985 do 1994. Bili su zasnovani na mikroprocesorima Motorola 68xxx.
Amiga se razlikovala od svojih savremenika po uključivanju prilagođenog hardvera za ubrzanje grafike i zvuka, uključujući i prethodnika multitasking operativnog sistema pod nazivom AmigaOS.


1987
TSMC - Taiwan Semiconductor Manufacturing Company

Tajvanska fabrika poluprovodnika

TSMC je najvrednija svjetska kompanija za proizvodnju poluprovodnika, najveći nezavisni proizvođač (pure-play) livnica poluprovodnika, tj. najveći prizvođač čipova, odnosno poluprovodničkih podloga za čipove.
Procjenjuje se da TSMC ima udio OD PREKO 53 posto U SVJETSKOJ PROIZVODNJI POLUPROVODNIKA.


1994
Amazon / Amazon.com

Amazon.com je najveća američka firma uopšte. Osnovana je 1994. godine, najveća je svjetska internetska trgovina. Amazon ima svoje ogranke širom svijeta i ukupno zapošljava oko milion i tristo hiljada radnika.
Amazon je osnovao Jeff Bezos kao internetsku knjižaru, koja je proširena prodajom DVD-a, CD-a, video sadržaja, mp3 sadržajima, potom softverom, videoigrama, elektronikom, odjećom, pa i hranom, namještajem, igračkama i nakitom.


1996
ICQ / I Seek You

Tražim sagovornika

Insatnt, direktno ćaskanje na mreži. ICQ klijentska aplikacija i usluga prvobitno su pušteni u prodaju 1996. godine. Besplatno je dostupna za preuzimanje. ICQ je bio među prvim samostalnim instant messenger-om (IM vidi).
2020. godine, Mail.Ru grupa, koja je vlasnik ICQ-a, odlučila je da lansira novi softver ICQ New, zasnovan na svom messenger-u.


1997
Kaspersky Lab


Kasperski lab

Ruska multinacionalna kompanija za kibernetsku sigurnost i antivirusne usluge sa sjedištem u Moskvi u Rusiji, kojom upravlja holding kompanija iz Velike Britanije. Osnovali su je 1997. Eugene Kaspersky (vidi), Natalya Kaspersky i Alexey De-Monderik.
Kaspersky djeluje kao multinacionalna kompanija i 2020 imao je godišnji prihod veći od 700 miliona US$. Na prvom je mjestu u Evropi, a na četvrtom u svijetu kao prodavač softvera za kibernetičku sigurnost. Ima više od 400 miliona registrovanih korisnika.
Kasperski Lab ima 60 podružnica u 40 zemalja svijeta, s više od 4.000 zaposlenih.
1998
Google
1.Google Search
2. Google LCC
3.Google.com


Gugl
1. Gugl pretraga
2.Gugl kompanija (sa ograničenom odgovornošću)
3.Gugl sajt

Kad se kaže Gugl samo od konteksta zavisi na šta se misli: način pretrge ili kompaniju koja je omogućila tu pretragu.
Riječ gugl je ušla kao takva u gotovo sve jezike svijeta i postala sinonim kako da nešto pronađemo, jednostavno proguglamo.1999
Alibaba Online

Alibaba Onlajn

Alibaba.com je internetska trgovina u kojoj se kupci i prodavci iz cijelog svijeta mogu povezati i obavljati transakcije. Prva kineska internet kompanija koja je postala globalno prepoznatljiva.
Na ogromnom kineskom tržištu su prvo su potpuno potisnuli eBay i Amazon. U "ostatku svijeta" nisu tako uspješni, ali su i tu značajna kompanija. Posjeduju čitav niz proizvoda i usluga kojima namjeravaju pokriti sve segmente online poslovanja.


2000
Verizon Communications Inc. / Verizon

Verizon je američki je multinacionalni telekomunikacijski konglomerat i korporativna komponenta Dow Jones Industrial Averagea. Sjedište firme je u New York-u, ali je osnovana u Delawareu.
Verizonova mobilna mreža najveći je bežični operater u Sjedinjenim Državama i imao je 120,9 milona pretplatnika 2020. Druga je najveća telekomunikacijska firma u SAD-u po prihodu nakon AT&T-a.


2004
Facebook

Fejsbuk

Facebook je američka internetska društvena mreža Osnovan je 2004. godine od strane Marka Zuckerberga sa kolegama studentima Harvard koledža. Stranica je besplatna za članove, a prihod ostvaruje od reklama.
Facebook je web stranica na kojoj ljudi mogu kreirati profile, dijeliti fotografije, komentare i video zapise.
Ime je proizašlo je iz papirnog dokumenta s imenima i licima koji se izdavalo brucošima kako bi im pomoglo da se međusobno upoznaju.


2006
Twitter
2. Twitter, Inc

1. Tviter mreža
2. Tviter kompanija

Tviter je internetska društvena mreža za mikro-blogging, tj. namijenjena je za slanje kratkih poruka i novosti koje su prema imenu mreže nazvane tweet-ovima (vidi; tvit). Ponekad se za označavanje ove mreže koristi akronim bez samoglasnika; Twttr.
SMS poruke na mobilnim telefonima ograničene su na 280 znakova, a tweetovi su zasnovani na tekstu poruka od najviše 280 znakova.


2015
Alphabet Inc.

Alfabet holding korporacija

2015. Google je reorganizovan kako bi postao podružnica Alphabet Inc.
Služi kao holding kompanija i konglomerat sa direktnim posjedovanjem nekoliko kompanija koje su bile u vlasništvu Google-a, uključujući i sam Google.
Sjedište ovog multinacionalnog holdinga je u Mountain Viewu u Kaliforniji.


Foot1
Prvo izdanje 2007.

Drugo izdanje 2011.

Treće izdanje 2020.
Ilustrovani rječnik računarskih pojmova
ReklamaMlink
USKORO MKE
Mala Kompjuterska Enciklopedija

Drugo online izdanje
ver. 1.98, decembar 2022.mojTim se zahvaljuje posjetiocima portala Sveznadar i poziva ih na saradnju.